Състезанието

„Балканиада“ е състезание по планинско бягане, което ще се проведе за четвърта поредна година в сърцето на НП „Централен Балкан“. Паркът е разположен в сърцето на България – в най-високата и най-живописната част на Балкана. Богатата мрежа от туристически маршрути прави мястото едно от най-посещаемите за туристи, планински бегачи, планински колоездачи и любители на аутдор спортовете. Всяко лято, стотици приключенци се докосват до емблематичните места в Централен Балкан, преминавайки международният туристически маршрут Е3 (Ком-Емине). Кирил Николов – Дизела е най-успешният ни планински бегач и ориентировач в последните 20 години. В разгара на своята спортна кариера, той прекарва часове тежки тренировки именно в региона на гр. Карлово, подготвяйки се за най-отговорните си стартове. След множество пробягани километри по предизвикателни маршрути, които Балкана предлага, на Кирил му хрумва идеята да организира състезание, което да минава през най-емблематичните за „Централен Балкан“ места. Да бъде предизвикателно, но и същевременно зареждащо от невероятните пейзажни гледки.

През 2021г., в гр. Карлово се проведе първото издание на „Балканиада“. Стартът и финала на състезанието беше разположено в градския парк непосредствено преди началото на туристическите пътеки, които отиват към билото на Балкана. Двете трасета с дължина 44 км и 25 км подложиха състезателите на истинско изпитание в последния ден на месец Юли, който се оказа съвкупност от слънчево и горещо време преминаващо през силна гръмотевична буря съпътствана с градушка. Събитието бе избрано да бъде част от Държавния календар на Българска федерация по скайрънинг.

През предстоящата 2024г., екипът ни отново планира провеждането на „Балканиада“ в гр. Карлово, като избраната дата е 04 Август 2024г. Старт/финалната арена на състезанието отново ще бъде разположена в градския парк срещу фабриката на Евлоги и Христо Георгиеви, като участниците ще могат да избират между три трасета:

Трасе 10 км / 595м D+ – Старт гр. Карлово – хижа Хубавец – Финал гр. Карлово.

Трасе 25 км / 1600м D+ – Старт гр. Карлово – хижа Равнец – м-ст Петолъчка – хижа Васил Левски – гр. Карлово.

Трасе 44 км / 2500м D+ – Старт гр. Карлово – хижа Добрила – заслон Ботев – м-ст Петолъчка – хижа Васил Левски – гр. Карлово