За град Карлово

Карлово, родния град на Апостола на българската свобода е разположен в северната част на Карловската котловина, наричана в миналото Стрямска или Гьопса. Градът отстои на 56 км от областния център Пловдив и на 147 км от столицата София. Красивото му разположение и дефилето на Стара река са впечатлявали всички географи и пътешественици още в миналото преминали през този край. 

В близост до Карлово са открити останки от средновековни манастири и църкви, възникнали вероятно върху развалините на стари езически светилища. Смята се, че там са се намирали две средновековни селища – в местностите Света Троица и Свети Пантелеймон. По – късно през Възраждането се развиват занаятите – отглеждане на маслодайна роза, кована мед – казанджийство, медни домакински съдове, стъкларство; производство на барут; златарство, обущарство, дюлгерство; железарство.

Интересни забележителности в града:

Водопадът Карловското пръскало

Карловското пръскало се намира в Стара Планина и принадлежи на р. Стара река. Водопадът има височина около 30м. Разположен е между върховете Левски и Купена.

Историческият музей – Карлово

Историческият музей – Карлово разполага с два отдела: Етнография и Българско възраждане. Намира се в „Старото училище“ от 1871 година. Сградата е ценен архитектурен и културно исторически паметник от епохата на Възраждането. Музеят предлага много информация за миналото на град Карлово както и за селищата в околността. Експозицията се разполага на цели 800 квадратни метра. В специална витрина е представен макет на една от най-запазените средновековни български крепости – Аневско кале. Посетителите могат и да разгледат различни инструменти и изделия, които са използвали преди години в тази Карловка област.

Къщата музей „Васил Левски“

Включена е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на престижното 44-то място. Къщата е възстановена благодарение на родолюбиви българи. Къщата, в която е живял Васил Левски е опожарена през Освободителната война и само каменното стълбище към зимника и кривалището са останали непокътнати. Сградата се намира в западната част на град Карлово. Строена е през 18 век от Кунчо Иванов (дядото на Васил Левски) и през 1933 година е възстановена по проект на архитекта Димитър Иванов. Към къщата-музей „Васил Левски“ има експозиционна зала, която е изградена през 1965 година. В нея са представени различни документи, предмети, лични вещи, снимки на Васил Левски, Апостола на свободата. В двора на къщата-музей има паметник на Гина Кунчева, майката на Левски.

Паметник на Васил Левски

Намира се в старата част на град Карлово, близо на храма „Свети Никола“. Издигнат е в периода 1903-1907 година. Изработен е от Марин Василев.